Bőrdaganatok

Verruca seborrhoica: időskori szemölcs, nem vírusos eredetű jóindulatú bőrdaganat. Nagyon gyakori, főként idősebbeken fordul elő, de terhesség alatt is megjelenhetnek. Sárgásbarna színű, szemölcsös felszínű, kiemelkedő csomók. Szokatlan megjelenése melanomát is utánozhat !

Dermatofibroma, histiocytoma: gyakori jóindulatú tömött tapintatú barnás csomó, mely főleg nőkön és érzékenybőrű férfiakon fordul elő.Nem ritkán a végtagokon. Általában rovarcsípés, sérülés vagy esetleg szőrtüszőgyulladás provokálja kialakulását.

Aktinikus keratosis, keratosis solaris: főleg 50 év felettieken, világos bőrű egyéneken a napnak kitett területeken- elsősorban az arcon, fülkagylókon, alkarokon, kézfejeken - fordul elő, vörösesbarna, érdes felszínű, egyenetlenül hámló folt. Napsugárzás, röntgensugárzás, kémiai anyagok hatására kialakult kórosan fokozott elszarusodás. Kezeletlenül spinocelluláris carcinoma alakulhat ki belőle !

Melanoma malignum: A melanocytákból kiinduló rosszindulatú bőrdaganat. Az összes rosszindulatú bőrdaganatnak csak 4 %-át teszi ki. Mivel korán adhat áttétet (nyirokcsomókba, májba, tüdőbe, agyba) mégis ez a legveszélyesebb bőrdaganat.

Mely tényezők segíthetik kialakulását ?

  • a többszöri napleégés, főleg gyermekkorban, mely dupplájára növelheti a felnőttkori melanoma kialakulásának kockázatát.
  • nagyon fehér bőr, mely mindig leég, nem barnul
  • az anyajegyek nagy száma: az esetek 30 %-ában korábban meglévő anyajegyekből indul ki a melanoma,(70%-ban újonnan képződik!)
  • szabálytalan (atípusos) anyajegyek jelenléte (0,5 cm-nél nagyobb egyenetlen pigmentációjú, szabálytalan alakú és elmosodott szélű naevusok) többszörösére (akár 10-12 -szeresére) is növelheti a kockázatot.
  • a melanoma családi előfordulása (különösen az elsőfokú rokonnál)

A melanoma malignum előfordulása (incidenciája) gyors növekedést mutat a fehérbőrű lakosság körében. A 8. leggyakoribb tumorként tartják számon. Ausztráliában a legfontosabb népegészségi probléma. Goldstein és munkatársai 2001-es közleménye szerint az USA-ban minden 70 emberből egynél élete során melanoma alakul ki. Nőknél az alsó végtagokon, férfiaknál a törzsön fordul elő leggyakrabban.

Hogyan ismerhető fel a melanoma ?

Ha egy anyajegy változást mutat, növekszik, színe, alakja megváltozik, vagy ép bőrfelületen alakul ki egy új, szabálytalan barnás-fekete, vöröses, esetleg kék és fehér árnyalatokat tartalmazó folt, ill. félgömbszerűen kiemelkedő növedék, mindig gondolni kell melanoma kialakulásának lehetőségére !

Azonnal forduljon bőrgyógyászhoz, ha a fentieket észleli! A korai felismerés megmentheti az Ön életét. Ne tétovázzon ! A közismert nézet, miszerint "jobb az anyajegyekhez nem hozzányulni", TÉVHIT!A sebészileg eltávolított anyajegyek sosem rákosodnak el. A melanoma kimenetele pedig nagyon is függ az Ön odafigyelésétől! A korai szakaszban felismert és eltávolított melanomák esetében akár teljes gyógyulás is lehetséges !

Az ún. ABCD jelek segítik a melanoma felismerését.

MelanomaAnyajegy
A - Asszimetria asszimetrikus szimetrikus
B - Border (határ) szabálytalan, elmosódott éles szélű, szabályos
C - Color (szín) sokszínű egyszínű
D - Diaméter (átmérő) 5-6 mm-nél szélesebb 5 mm-nél kisebb

Basalioma: Ez a leggyakoribb bőrdaganat.Főleg a fokozott UV-sugárzás, fehér bőrtípus, genetikai tényezők, kemikáliák hajlamosítanak rá. Jó hír, hogy lassan nő és ritkán ad áttétet ! De kezeletlenül, elhanyagolva helyileg roncsoló fekély alakulhat ki, mely befolyásolhatatlanná válik.

Melyek a basalioma jellegzetes tünetei ?

Jellemzően a napnak kitett bőrterületeken (arc, törzs, kézhát) fordul elő. Leginkább egy fénylő, áttetsző csomócska formájában jelentkezik, mely fokozatosan növekszik, ki is sebesedhet. Felszínén értágulatok láthatóak.

Kezelése elsősorban sebészi kimetszés.

Spinalioma: Az elszarusodó laphámsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, mely a nyirokutakon át gyorsan adhat áttétet. Provokálhatja UV hatás, genetikai tényezők, kémiai anyagok, vírusinfectio, immunszuppresszív-és idült gyulladásos állapotok. Leggyakrabban az arcon, kézhátakon alakul ki. Jellemzője egy szürkés,vöröses kiemelkedő, hámló, elszarusodott felszínű csomó, mely gyakran kifekélyesedik.

Sebészi eltávolítás szükséges. Kezelése elsősorban sebészi kimetszés.